whilizias

Detta är Kennel Whilizias valpblogg. Vi föder upp Irish Softcoated Wheaten Terrier och vi strävar efter att få fram sunda, mentalt bra och rastypiska wheaten terrier.

Min åsikt gällande årstider och valpköp

Publicerad 2012-10-14 17:48:24 i

Oj, vad det är trögt att hitta hem till valpar på hösten, jag kan inte förstå detta riktigt, jag tycker det är idealiskt att skaffa valp på hösten.

Nästan alla vill skaffa valp på sommaren när man är ledig och visst finns det fördelar men jag tror nackdelarna är fler, särskilt när vardagen kommer tillbaka och det gör den.

På sommaren har barnen sommarlov, man har semester, man är ute mycket och det är liv och rörelse hela tiden. Är detta bra för en valp? Nej, jag tror inte det, för det är så olikt hur det blir när vardagen kommer. Och en valp kan inte koppla av som den ska, när det hela tiden rör på sig, barnen leker, man är oftast själv mer aktiv på sommaren, det är ofta för varmt för en valp, man blir låst av att ha en liten valp som behöver vila många timmar per dag, det är svårt att ta sig till stranden, man kanske inte kan resa som man vill. Det är ljust nästan hela natten, och man har en annan dygnsrytm och är vaken längre.

Valpen blir stressad och lär sig inte koppla av, den är ute mycket och kissar där den är, och det blir automatiskt rätt ställe, den vänjer sig vid att det alltid är folk i rörelse runt den och då kan den ju inte lägga sig och sova sin välbehövliga sömn, den vill ju vara med där det är liv och rörelse och där det finns barn som sparkar boll, hoppar studsmatta, badar och allt vad som hör till sommaren.

Sen är sommaren slut, man själv börjar kanske jobba, barnen börjar skolan och valpen är uppe i varv och van vid att det hela tiden händer saker och finns folk runt den. Detta är svårt för en valp, att helt plötsligt ändras livet drastiskt. Det är kanske tänkt att valpen ska vara med på jobbet, vara hemma med någon eller kanske vara själv några timmar. Oftast har det inte funnits tid att träna valpen på att vara ensam, eller att varva ner och ta det lungt, man har säkert redan fått en högvarvad valp som vill leka och busa mest hela tiden, och den kissar där den står precis som den gjorde på sommaren, men nu råkar det bli på golvet. Man får börja om från början och lära in hur vardagen fungerar och att man ska kissa ute och att en valp faktiskt behöver sova och ta det lungt.

Skaffar man valp mitt i vardagen blir det oftast mycket bättre. Barnen är i skolan och valpen kan koppla av och sova, och en valp sover otroligt mycket och har behov av det. Man är uppmärksam på om valpen visar tecken på att den behöver göra ifrån sig, man tar ut valpen och förhoppningsvis och oftast blir det rätt och valpen kan bli rumsren. Det är mörkt på nätterna och ljust på dagarna, det skapar en bra dygnsrytm. Man har rutiner och valpen lär sig dem och lär sig också när på dagen det är läge att slappa.Temperaturen är bättre för kortare promenader m.m. Allt är så mycket bättre för valpen.

Och valpen hinner bli nästan vuxen till dess sommaren kommer igen, och då kan den vara med på ett annat sätt. Jag ser bara fördelar i att skaffa valp på hösten. Vinter och tidig vår är också helt OK =) bara valpen vuxit på sig och kommit in i rätt rutiner innan sommaren, då är det lättare för den att återgå till vardagen igen efter sommaren.

Anledningen till att jag skrivit mina åsikter är den att jag tror att många tror att sommaren är så bra, man tänker inte riktigt efter utan man vet att de flesta vill skaffa valp på sommaren och då måste ju det vara det bästa. Man tänker att det är bra för en valp att ha folk omkring sig, så den inte ska behöva vara ensam o.s.v  Jag ville bara ge en annan synvinkel på det hela.

/Eva-Lena


Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eva-Lena Jensen

Kennel Whilizias ligger i Hasselfors i Örebro län. Vårt mål är att föda upp rastypiska Irish Softcoated Wheaten Terrier som är sunda i kropp och knopp.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela