whilizias

Detta är Kennel Whilizias valpblogg. Vi föder upp Irish Softcoated Wheaten Terrier och vi strävar efter att få fram sunda, mentalt bra och rastypiska wheaten terrier.

Ny kull planerad

Publicerad 2010-12-30 18:16:18 i Allmänt



Det känns lite tätt inpå den senaste kullen, men man styr inte över tikarnas löp, hade räknat med att Inca skulle löpa i mitten slutet av januari, men Inca tyckte något annat, så hon har börjat löpt redan.
Så i slutet av nästa vecka bär det av till Södertälje, för att träffa Elliot, så får vi se om tycke uppstår.
Den tänkta kombinationen är:

Far:
S55751/2006
Whindisle Nicolas "Elliot", HD: B, svensk utställningschampion, läs mer om Elliot på http://larssonshundar.se/Elliot-krypin-frames.htm

Mor:
S44791/2007 Whilizias Inca Of Stardust "Inca", HD:B, har ett CERT men är bara utställd två gånger ännu. Incas sida:http://www.123minsida.se/WHILIZIAS/42375630

Inavelsgraden är 0,8 %

Beräknar att eventuella valpar kommer födas ca. v. 10-11, med leverans ca. v. 18-19, alltså i början/mitten av maj.


Elliot


Inca


Stamtavla Q-kull (kanske lite svårt att se)

Återkommer med mer info efter Södertälje-resan.

Hemsida:
http://www.123minsida.se/WHILIZIAS

0585-44497

Eva-Lena

God Jul & Gott Nytt År!

Publicerad 2010-12-23 22:18:11 i Allmänt



God Jul önskar vi alla nya och gamla valpköpare, hoppas ni får en lugn och trevlig jul med era hundar.


Eva-Lena



Nu har alla valpar flyttat

Publicerad 2010-12-23 08:38:31 i Allmänt



Nu är det tomt i valphagen och det känns som alla valpar fått superbra hem.

Lilla Lila som numera heter Astrid (Whilizias Penny Lane), har flyttat hem till familjen Carlsson/Bladh som tidigare har vår fodertik Svea, hon kommer få det superbra, och Svea och Astrid kommer nog få mycket glädje av varandra, de är samma skrot och korn :-)



Albin, Mia med Astrid och Sören (hoppas det blev rätt med namnen nu)


Eva-Lena

två har blivit en igen

Publicerad 2010-12-21 11:14:23 i Allmänt



Idag har den Gula tiken (whilizias Pretty Woman) som numera heter Isa flyttat till Henrik, Viktoria, Stina och hunden Freja i Mariestad.
Där kommer hon få det superbra! Lycka till!


Henrik och Isa



Den Lila tiken har också hittat ett hem, hon ska flytta till familjen Carlsson i Gullspång som också är fodervärdar till Svea (Whilizias Miss Moonlight)

Eva-Lena

En blev Två igen

Publicerad 2010-12-18 14:43:54 i Allmänt



Den Gula tiken fick en kort vistelse hos Kerstin och Torsten. Kerstin fick en allergisk chock och blev riktigt dålig igår kväll, så de kunde naturligtvis inte ha henne kvar hur mycket de än ville, så imorse kom hon tillbaka, väldigt tråkigt för dem och också ganska ovanligt att någon reagerar så stark på denna ras, men tydligen händer det ibland.

Men i vilket fall som helst hade valpen varit hur bra som helst, bilresan gick utmärkt, hon hade sovit knäpptyst hela natten ända till dess hon vaknade av att husse gick upp, och hon hade funnit sig väl till rätta, så med andra ord tror jag hon är en stabil och trygg valp.

Allt händer snabbt nu, så idag har vi haft besök av Viktoria, Henrik och lilla söta Stina, de har bestämt sig för att ge lilla Gula tiken en nytt hem, och det känns jättebra, lilla Gul kommer få en hundkompis som heter Freja :-)



Gul


Lila och Gul som fått jättegoda tuggben och roliga leksaker av Viktoria och Henrik


http://www.123minsida.se/WHILIZIAS




Eva-Lena

två har blivit en

Publicerad 2010-12-17 22:02:20 i Allmänt



Nu har lilla Gula tiken (Whilizias Pretty Woman) flyttat, hon ska bo med Kerstin och Torsten i Askersund, det blir nog väldigt bra.


Torsten med lilla Gul (inget namn bestämt ännu) och Kerstin


Nu är det bara lilla lila kvar, vi har bestämt att hon tillfälligt ska heta Penny, eftersom hon nu inte längre bor i valphagen så känns det väldigt opersonligt att ropa "valpen" :-)
Vi söker fortfarande halv-fodervärd, men har två tidigare olika fodervärdar som är intresserade men det är ju så att allt ska stämma också, så vi får se vad som händer.


Penny


Eva-Lena 0585-44497

tre har blivit två

Publicerad 2010-12-15 20:18:00 i Allmänt



Nu har den Gröna hanen (Whilizias Poetry In Motion) som numera kallas Evert flyttat. Han ska bo i Otterbäcken tillsammans med Lena och Claes som är halvfoder värdar, där kommer han få det superbra.




Lena med Evert och Claes


Nu börjar det bli tomt i valphagen, bara två små godingar kvar, men jag tror att de ev. har hittat nya hem båda två, vi får se vad som händer :-)


Eva-Lena

Fyra har blivit tre

Publicerad 2010-12-12 18:36:54 i Allmänt



Idag har röda tiken "Whilizias Popcorn" flyttat till Porsgrunn i Norge, där kommer hon få det bra. Lycka till!



Bente med lilla röda tiken som ännu inte fått något namn, och Nadine


Så nu finns den Gula tiken kvar till försäljning och den Gröna och den Lila som behöver halvfodervärdar.

Eva-Lena

Nio veckor

Publicerad 2010-12-10 19:39:49 i Allmänt



Nu har valparna passerat nio veckor. Och allt löper på som vanligt, alla mår bra och är goa, sociala och väldigt sällskapssjuka, det märks att det är dags för alla att få egna hem.

Nu har jag ändrat mig igen, jag är nog lite snurrig ;-) Jag har bestämt mig för att den Lila tiken och Gröna hanen behöver halvfodervärdar, jag kan inte bestämma mig vilken som jag vill ha kvar med bibehållen avelsrätt så det får bli båda. Om ni är intresserad och undrar över hur detta fungerar så ring eller maila, man betalar i vilket fall som helst halva priset. De två tikarna (Gul, Röd) vill ha nya hem, de har lindrigt underbett och har därför ett prisavdrag på 1000kr. De är båda bortsett från underbettet väldigt välbyggda och fina tikar, och de kommer fungera utmärkt som sällskap och vad man nu tänkt göra med sin hund, det ända bettfelet hindrar är utställning och avel.

Hör av er vid intresse av någon av valparna.

Eva-Lena 0585-44497 kennel.whilizias@telia.com Hemsida: http://www.123minsida.se/WHILIZIAS




Grön Hane (söker nytt hem hos halvfoder-värd)



Gul tik (söker nytt hem)



Röd tik 



Lila tik (söker nytt hem hos halvfoder-värd)




Eva-Lena

Ett litet filmklipp

Publicerad 2010-12-06 15:12:49 i Allmänt







En liten film på Asta och valparna när de letar matkulor, på slutet klättrar den lila tiken ut ur hagen, vilket hon kunnat sedan hon var 5 veckor, en riktig utbrytardrottning :-)

Eva-Lena

lite funderingar om årstid för köp av valp

Publicerad 2010-12-06 13:38:16 i Allmänt



Det är alltid lite trögt att hitta bra hem till valpar denna årstid, de flesta ska ha valp till semestern, vilket jag personligen tycker är konstigt, själv föredrar jag alla andra årstider utom just sommaren.
Tänkte nu vädra mina åsikter om detta. Anledningen  till att de flesta vill ha sommarvalp tror jag många gånger är att de tror att valpar måste ha full aktivitet när de kommer så de inte saknar mamma och syskon, de får absolut inte lämnas ensammma och massa andra fördommar om hur det SKA vara.
Jag tror det måste till en förändring i folks tänkande och alla valpar kan inte födas lagom för leverans till semestern. Det är tikarna som styr detta :-)

Här är mina tankar och åsikter, läs dem om du orkar :-).

Köpa valp till semestern eller mitt i vardagen:

Som jag ser det är det absolut bättre att köpa valp när man är mitt i vardagen, alltså när man lever som man brukar och kommer att  göra, för då kommer valpen snabbt in i rutinerna.

Hur är det egentligen för sommarvalpen som kommer precis till semestern? Under semestern lever man inte alls som man gör vanligtvis, det är ofta mer aktiviteter man ska åka och bada, man ska åka på semester, man vill kanske hinna med en sväng till Liseberg, man kanske har massor att fixa med hus och trädgård, dörrarna står öppna och folk springer ut och in i huset och valpen likaså, man har ofta annan dygnsrytm.

 

Detta betyder att den lilla valpen inte får den lugn och ro den behöver, en liten valp sover mesta tiden och har stort behov av det, samtidigt är den ju så nyfiken så den kan ju inte låta bli att kolla vad som händer om det är full aktivitet och barnen kanske busar, badar eller sparkar boll, vilken valp kan motstå sådant.

Alla är dessutom hemma sommartid, valpen vänjer sig vid att den aldrig behöver vara ensam, den blir fullt aktiverad, mer än den behöver under denna tid. Min erfarenhet är att ingen tar sig tid att stänga in valpen när det är fint väder för att ensamhetsträna den.

 

Sen helt plötsligt tar semestern slut, och rutinerna ändras för en säkert ganska stressad och överaktiverad valp som inte fått den lugn och ro den behövt. Sen ska den kanske vara hemma några timmar, eller kanske följa med  till jobbet, valpens förväntningar på att det hela tiden ska hända något uppfylls inte och den får hitta på egna saker. Eftersom den fått gått ut och in som den velat under semestern så lär den sig heller inte var det är ok att göra ifrån sig, inne som ute spelar ingen roll.

 

Tar man hem en valp under övrig tid, d.v.s ej sommaren, är förutsättningarna helt andra. Första dagarna är det ju bra om någon är hemma med valpen, så den får lära känna ”flocken” och att den får känna sig hemma, man får också träna på att gå ifrån valpen, kanske ha den i ett avgränsat rum ibland, detta brukar inte vara några problem eftersom den är van vid detta från kenneln. sen är det dags att föra in vardagen och låta hunden vänja sig vid det liv den ska leva, detta förutsätter ju naturligtvis att man har tänkt igenom sitt köp och har arbetstider som passar ett liv med hund, men det gör det ju alltid oavsett när man köper hund.

Valpen kanske ska följa med till jobbet, vara ensam några timmar , eller kanske ha någon som ska vara ”hundvakt”, hur ni än tänkt lösa detta så är det lika bra att vardagen kommer in i valpens liv snabbt, det är ju så det kommer vara. Valpen får därmed möjlighet till den välbehövliga vilan och lär sig koppla av. Har man barn så är det bra för valpens vila när de är i skolan eller på dagis, istället för att de har sommarlov, valpar älskar barn och vill gärna leka med dem mest hela tiden om de får, då blir det inte mycket vilat.

När man är inomhus i begränsat utrymme, har man mer koll på när hunden vill göra ifrån sig, då är det bra att ta ut den och valpen får lära sig att säga till när den vill ut.

Sen när sommaren och semestern kommer är valpen så stor så att den klarar av det. Den har inte lika stort sömnbehov och förhoppningsvis har den blivit rumsren och vet att den ska göra ifrån sig, den har lärt sig gå i koppel och är mer lätthanterlig, då klarar den husvagnssemester, åka till stranden och det mesta man gör på sommaren, och när vardagen kommer tillbaks efter semestern så är den inte så dramatisk eftersom det är en känd situation.

Så du som absolut vill ha valp till semestern tänk igenom detta, och tänk ur hundens synvinkel.

 

Det här var mina funderingar och åsikter, och detta tycker jag också mitt i sommaren när jag har valpar leveransklara till semestern ;-)


Nu till valparna :-)

Det har blivit ganska lugnt i valphagen, med bara fyra valpar där.
Det är lite mildare ute också, så de kan faktiskt tillbringa lite mer tid ute, och det gör sitt till. Under några dagar förra veckan hade vi -22 och då blev det inte mer än bara korta kissrundor ut i hagen. De älskar verkligen att vara ute, de fullkomligt kastar sig ut när man öppnar dörren, och de är duktiga på att göra ifrån sig ute :-)


Röd och Lila


Lila

Röd


Gul

Det finns fortfarande 3 goa tikar som vill ha en egen familj att upptäcka världen med.

0585-44497, e-post: kennel.whilizias@telia.com , hemsida: http://www.123minsida.se/WHILIZIAS

Eva-Lena

fem har blivit fyra

Publicerad 2010-12-05 15:34:22 i Allmänt



Nu har den Rosa tiken (W Proud Mary) flyttat till Järfälla, hon ska bo hos Lotta och Björn på kennel Ambush http://ambush.se
Lycka Till !

Nu är det fyra valpar kvar, varav tre tikar inte hittat nya hem.

Välkommen att höra av er! 0585-44497


Glada valpköpare ;-) Björn och Lotta med den ännu så länge namnlösa Rosa tiken.

/Eva-Lena


sex har blivit fem

Publicerad 2010-12-04 21:14:09 i Allmänt



Idag har den grå hanen (W Purple Rain) flyttat till familjen Jacobsson. En härlig familj där lilla Viggo som han numera heter kommer få det jättebra. Lycka till!


Carin, Daniel, Astrid med Viggo och Sigrid


Det finns fortfarande tikar kvar att tinga, välkommen att höra av er för mer info
0585-44497 kennel.whilizias@telia.com


Veterinärbesök och sju har blivit sex

Publicerad 2010-12-03 19:17:16 i Allmänt


Idag har vi varit till veterinären. Allt gick bra och alla valpar var blev godkända, bortsett från underbett på några,men det är inget de kommer lida av och det är huvudsaken. Valparna tyckte det var ganska kul där, det fanns mycket att undersöka. Första bilturen var sådär tyckte valparna, lite gnälligt var det först, men de somnade efter en stund, men  på vägen hem sov de hela vägen :-)
Nu har första valpen åkt, det är alltid lite vemodigt, man har ju endå levt under samma tak i lite mer än 8 veckor, men det är ju så det ska vara, att valparna hittar sina egna hem och ägare att upptäcka världen med. Den Blå hanen kommer troligen få heta Terry och ska bo med Veit och Mary, där kommer han få det bra :-)




Upptäcksfärd


Sladdar kan man smaka på


Gul tik


Pussa vetrinärassistenter är trevligt ;-)


Äta vetrinärfötter också


sötnöt


Veit med Terry (W Prince Of Persia), och Mary   Lycka till!

Det finns fortfarande valpar kvar. 0585-44497, kennel.whilizias@telia.com

Eva-Lena

Om

Min profilbild

Eva-Lena Jensen

Kennel Whilizias ligger i Hasselfors i Örebro län. Vårt mål är att föda upp rastypiska Irish Softcoated Wheaten Terrier som är sunda i kropp och knopp.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela