whilizias

Detta är Kennel Whilizias valpblogg. Vi föder upp Irish Softcoated Wheaten Terrier och vi strävar efter att få fram sunda, mentalt bra och rastypiska wheaten terrier.

lite funderingar om årstid för köp av valp

Publicerad 2010-12-06 13:38:16 i Allmänt



Det är alltid lite trögt att hitta bra hem till valpar denna årstid, de flesta ska ha valp till semestern, vilket jag personligen tycker är konstigt, själv föredrar jag alla andra årstider utom just sommaren.
Tänkte nu vädra mina åsikter om detta. Anledningen  till att de flesta vill ha sommarvalp tror jag många gånger är att de tror att valpar måste ha full aktivitet när de kommer så de inte saknar mamma och syskon, de får absolut inte lämnas ensammma och massa andra fördommar om hur det SKA vara.
Jag tror det måste till en förändring i folks tänkande och alla valpar kan inte födas lagom för leverans till semestern. Det är tikarna som styr detta :-)

Här är mina tankar och åsikter, läs dem om du orkar :-).

Köpa valp till semestern eller mitt i vardagen:

Som jag ser det är det absolut bättre att köpa valp när man är mitt i vardagen, alltså när man lever som man brukar och kommer att  göra, för då kommer valpen snabbt in i rutinerna.

Hur är det egentligen för sommarvalpen som kommer precis till semestern? Under semestern lever man inte alls som man gör vanligtvis, det är ofta mer aktiviteter man ska åka och bada, man ska åka på semester, man vill kanske hinna med en sväng till Liseberg, man kanske har massor att fixa med hus och trädgård, dörrarna står öppna och folk springer ut och in i huset och valpen likaså, man har ofta annan dygnsrytm.

 

Detta betyder att den lilla valpen inte får den lugn och ro den behöver, en liten valp sover mesta tiden och har stort behov av det, samtidigt är den ju så nyfiken så den kan ju inte låta bli att kolla vad som händer om det är full aktivitet och barnen kanske busar, badar eller sparkar boll, vilken valp kan motstå sådant.

Alla är dessutom hemma sommartid, valpen vänjer sig vid att den aldrig behöver vara ensam, den blir fullt aktiverad, mer än den behöver under denna tid. Min erfarenhet är att ingen tar sig tid att stänga in valpen när det är fint väder för att ensamhetsträna den.

 

Sen helt plötsligt tar semestern slut, och rutinerna ändras för en säkert ganska stressad och överaktiverad valp som inte fått den lugn och ro den behövt. Sen ska den kanske vara hemma några timmar, eller kanske följa med  till jobbet, valpens förväntningar på att det hela tiden ska hända något uppfylls inte och den får hitta på egna saker. Eftersom den fått gått ut och in som den velat under semestern så lär den sig heller inte var det är ok att göra ifrån sig, inne som ute spelar ingen roll.

 

Tar man hem en valp under övrig tid, d.v.s ej sommaren, är förutsättningarna helt andra. Första dagarna är det ju bra om någon är hemma med valpen, så den får lära känna ”flocken” och att den får känna sig hemma, man får också träna på att gå ifrån valpen, kanske ha den i ett avgränsat rum ibland, detta brukar inte vara några problem eftersom den är van vid detta från kenneln. sen är det dags att föra in vardagen och låta hunden vänja sig vid det liv den ska leva, detta förutsätter ju naturligtvis att man har tänkt igenom sitt köp och har arbetstider som passar ett liv med hund, men det gör det ju alltid oavsett när man köper hund.

Valpen kanske ska följa med till jobbet, vara ensam några timmar , eller kanske ha någon som ska vara ”hundvakt”, hur ni än tänkt lösa detta så är det lika bra att vardagen kommer in i valpens liv snabbt, det är ju så det kommer vara. Valpen får därmed möjlighet till den välbehövliga vilan och lär sig koppla av. Har man barn så är det bra för valpens vila när de är i skolan eller på dagis, istället för att de har sommarlov, valpar älskar barn och vill gärna leka med dem mest hela tiden om de får, då blir det inte mycket vilat.

När man är inomhus i begränsat utrymme, har man mer koll på när hunden vill göra ifrån sig, då är det bra att ta ut den och valpen får lära sig att säga till när den vill ut.

Sen när sommaren och semestern kommer är valpen så stor så att den klarar av det. Den har inte lika stort sömnbehov och förhoppningsvis har den blivit rumsren och vet att den ska göra ifrån sig, den har lärt sig gå i koppel och är mer lätthanterlig, då klarar den husvagnssemester, åka till stranden och det mesta man gör på sommaren, och när vardagen kommer tillbaks efter semestern så är den inte så dramatisk eftersom det är en känd situation.

Så du som absolut vill ha valp till semestern tänk igenom detta, och tänk ur hundens synvinkel.

 

Det här var mina funderingar och åsikter, och detta tycker jag också mitt i sommaren när jag har valpar leveransklara till semestern ;-)


Nu till valparna :-)

Det har blivit ganska lugnt i valphagen, med bara fyra valpar där.
Det är lite mildare ute också, så de kan faktiskt tillbringa lite mer tid ute, och det gör sitt till. Under några dagar förra veckan hade vi -22 och då blev det inte mer än bara korta kissrundor ut i hagen. De älskar verkligen att vara ute, de fullkomligt kastar sig ut när man öppnar dörren, och de är duktiga på att göra ifrån sig ute :-)


Röd och Lila


Lila

Röd


Gul

Det finns fortfarande 3 goa tikar som vill ha en egen familj att upptäcka världen med.

0585-44497, e-post: [email protected] , hemsida: http://www.123minsida.se/WHILIZIAS

Eva-Lena

Kommentarer

Postat av: Lotta Westrup

Publicerad 2010-12-06 15:28:08

Detta stämmer exakt med mina funderingar kring detta och som jag brukar delge mina valpköpare.

Lotta

Kennel Ambush

Postat av: Britt Moberg

Publicerad 2010-12-07 07:01:48

Vilket bra inlägg om när man ska skaffa sig en valp!!



Och oj vad dina tikar är fina!

Hoppas att de hittar bra hem!



Britt

Kennel Wibrimic's

Postat av: Josefin

Publicerad 2012-01-27 23:46:36

Jättebra skrivet!:D

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eva-Lena Jensen

Kennel Whilizias ligger i Hasselfors i Örebro län. Vårt mål är att föda upp rastypiska Irish Softcoated Wheaten Terrier som är sunda i kropp och knopp.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela